Over ons

Open Onderwijs Data is een organisatie die data-bezitters (veelal overheden), data-gebruikers (programmeurs, onderzoekers en journalisten) en data-eindgebruikers (scholieren, studenten en ouders) verbindt. Het doel van het team Open Onderwijs Data is zo veel mogelijk onderwijsdata open beschikbaar te krijgen en het gebruik van open onderwijsdata te stimuleren, zodat de onderwijssector transparanter, effectiever en efficiƫnter wordt.

Het team Open Onderwijs Data wordt aangevoerd door Alette Baartmans en Lotte de Rooij en Michael Klos.

Alette Baartmans

Alette is organisatiedeskundige en richtte in 2011 het netwerk Open Onderwijs Data op vanuit de Open State Foundation. Naast haar werk voor de Open State werkt zij aan verschillende projecten rondom onderwijs, waaronder Schoolinc, GeenSchool en het Skillslab van de TU Eindhoven.

@AletteBaartmans

LinkedIn

Lotte de Rooij

Lotte werkt sinds 2009 in het onderwijs als adviseur voor innovatie en ontwikkeling. Ze heeft een achtergrond in informatiekunde. Middels open data hoopt ze met name de dialoog over kwaliteit in het onderwijs te versterken, verbeteren en betekenisvoller te maken.

@LottedeRooij

LinkedIn

Michael Klos

Michael is bestuurskundige en sinds juni 2014 werkzaam bij de Open State Foundation. Sinds september 2014 is hij betrokken bij het netwerk Open Onderwijs Data als projectleider. Michael studeert deeltijd Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden.

@MichaelKlos

LinkedIn

Wat doet het team Open Onderwijs Data?

 1. We verbinden verschillende belanghebbenden in ons netwerk.

 2. We leiden de lobby voor meer open onderwijsdata.

 3. We stimuleren gebruik van open onderwijsdata.

 4. We verzamelen, produceren en delen kennis over open onderwijsdata.

Hack de Overheid en de Open State Foundation

Het netwerk Open Onderwijs Data is een initiatief van Hack de Overheid. Deze organisatie maakt zich sinds 2009 sterk voor het ontsluiten van meer overheidsinformatie als open data. Hack de Overheid vertegenwoordigt een collectief van rond de tweeduizend programmeurs, ontwerpers en jonge ondernemers in Nederland. Zij kunnen met opengestelde databronnen en de technische mogelijkheden die de 21ste eeuw biedt nieuwe toepassingen ontwikkelen.

In 2012 is Hack de Overheid samen met Stichting Het Nieuwe Stemmen opgegaan in de Open State Foundation. Hierbij behield de community Hack de Overheid zijn eigen naam als onderdeel van Open State. Open State is een jonge, ideƫle non-profitorganisatie die de democratische transparantie, verantwoording en participatie in de samenleving bevordert, met als uitgangspunt de mogelijkheden die het internet biedt. Door het ontwikkelen van online platformen richt Open State zich op een verhoogde bestuurlijke transparantie en politieke participatie.

De directeur van de Open State Foundation, Arjan El-Fassed, leidt het team vanuit Open State. Vanuit Hack de Overheid vormt Lex Slaghuis een schakel tussen Open Onderwijs Data en de Hack de Overheid Community. Hij is ook betrokken bij de organisatie van de tweejaarlijkse Hackathon.

 • School en Toekomst Datablogs

  LogoSenT
 • Onderwijs A tm Z
 • Aanmelden nieuwsbrief

  * = verplicht veld