Verslag Open Onderwijs Data workshop tijdens Code Camping Amsterdam

De Open Onderwijs Data beweging is in gang gezet. Tijdens Code Camping Amsterdam op 26 november 2011 werd de eerste Open Onderwijs Data workshop georganiseerd. Het doel: starten van een netwerk, een platform, een beweging op weg naar meer open onderwijs data en daarmee transparanter en slimmer onderwijs in Nederland. Om dit doel te bereiken wilde we mensen uit de open data community combineren met mensen uit de onderwijssector. En ze waren er: ontwikkelaars/hackers, docenten, gemeenteambtenaren, rijksambtenaren, ouders, onderwijsondernemers, adviseurs, studenten…

Na bespreken van het idee achter Open Onderwijs Data, een korte introductie van Hack de Overheid en de presentatie van buitenlandse voorbeelden, School of One and Khanacademy, kreeg Jan Douwe Kooistra het woord. Jan Douwe heeft samen met Mateo Mol de website 10.000scholen.nl gemaakt. Een site waarop basis- en middelbare scholen direct te vergelijken zijn, op basis van open onderwijs data van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Inspectie van Onderwijs. Het is een beta versie, maar de site draait en er kan nog veel meer.

De mogelijkheden van open onderwijs data zijn eindeloos, zoals de voorbeelden laten zien. Tijdens de workshop zijn de wildste dromen over toepassingen van open onderwijs data gedeeld. Dit zorgde voor zin om aan de slag te gaan, maar we beginnen bij het begin: een netwerk, een platform, een beweging. De diverse mensen die bij de workshop aanwezig waren zijn het begin van dat netwerk. Met deze kleine groep mensen werd al duidelijk hoe vruchtbaar het platform is dat het netwerk biedt. Samen beweeg je van wilde dromen, naar mooie ideeën en concrete plannen. Die beweging stopt niet meer.

Heel praktisch gaan we de komende tijd groepen uit het netwerk samenbrengen om te werken aan slimme oplossingen voor problemen die spelen. Er wordt nog nagedacht over de beste online toepassing om het netwerk vorm te geven. Alle ideeën over verdere ontwikkeling van de beweging kunnen gemaild worden naar alette[at]hackdeoverheid.nl.

Dit bericht is geplaatst in Open Onderwijs Data. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • School en Toekomst Datablogs

    LogoSenT
  • Onderwijs A tm Z
  • Aanmelden nieuwsbrief

    * = verplicht veld