Apps voor Ouders: samenwerken aan beter onderwijs in Amsterdam

Van de gemeente Amsterdam en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) hebben wij de opdracht gekregen om ouderbetrokkenheid in Amsterdam te vergroten. Dit is hot topic sinds minister Bijsterveldt eind vorige jaar een oproep deed tot meer ouderbetrokkenheid. Maar wat is het eigenlijk en wat is het doel? Afhankelijk van de partij die je spreekt verschillen de antwoorden.

Partnerschap school en ouders om alle kinderen gelijke kansen te bieden

Gelukkig hebben wij een specifiekere missie meegekregen: het vergroten van partnerschap tussen scholen en ouders, en dan met name migrantenouders. De raad redeneert dat deze ouders minder betrokken zijn bij de school van hun kinderen omdat informatie hen slechter bereikt. Zo zijn ze doorgaans niet voldoende op de hoogte van keuzemogelijkheden en de ontwikkeling van hun schoolgaande kinderen. Het gevaar bestaat dat deze kinderen hierdoor kansen missen, terwijl zij die goed kunnen gebruiken.

Kans en aanpak

Met deze opdracht krijgen we de kans om te laten zien hoe open onderwijs data ingezet kan worden om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

Ons uitgangspunt is servicedesign. We willen van ouders en scholen horen welke moeilijkheden zij ervaren en waar ze behoefte aan hebben. Momenteel organiseren we oudersessies met verschillende groepen ouders. Tijdens deze sessies gaan we in gesprek over ervaringen, behoeftes en mogelijkheden. Waar liggen de beperkingen en hoe kunnen we die beperkingen oplossen? Later gaan we met docenten en bestuurders in gesprek. Doel van alle sessies is duidelijk te krijgen welke verschillende thema’s en specifieke vragen er zijn.

Specifieke vragen + goed bruikbare onderwijsdata = mooie ouder apps

Na deze sessies komt het netwerk Open Onderwijs Data in beeld. Hoe kunnen we met de data die voor handen is apps ontwikkelingen om de vragen op te lossen? Zoals besproken in de blog Open onderwijsdata: Gatenkaas is er niet heel veel onderwijs data beschikbaar op landelijk niveau. We zijn dan ook hard bezig om meer data vrij te krijgen. Zo beschikt de stad Amsterdam, door inzet van wethouder Asscher over een mooie dataset. Deze is onlangs uitgegeven in de vorm van een kwaliteitswijzer. Het zou mooi zijn als we deze informatie kunnen gebruiken voor de app wedstrijd. Ook zou het mooi zijn als we zouden kunnen beschikken over data van de Inspectie van Onderwijs. Op verschillende manieren werken we aan het creëren van een zo groot mogelijke dataset voor de hackathon in mei.

Apps voor Ouders wedstrijd

Tijdens de hackathon in mei presenteren we de vragen en beschikbare data aan het netwerk. Voor de vier beste apps die vanaf dat moment worden ontwikkeld is een geldprijs van 2000 euro beschikbaar. De exacte datum van de hackathon en de Pitch en Price bijeenkomst worden later gecommuniceerd.

Aankomende zondag wordt er een oudersessie georganiseerd in Amsterdam West in samenwerking met de Stichting Turks Onderwijs Centrum (Iedereen is welkom van 13.30 tot 15.30 op de Marius Bauerstraat 30).

Dit bericht is geplaatst in Open Onderwijs Data. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • School en Toekomst Datablogs

    LogoSenT
  • Onderwijs A tm Z
  • Aanmelden nieuwsbrief

    * = verplicht veld