Nieuwe Challenge School en Toekomst

Deze zomer zijn we gestart met het in de steigers zetten van een gloednieuwe Challenge. De Challenge heet School en Toekomst en richt zich op de verbetering van de match tussen vraag en aanbod van stages en (leer)banen voor jongeren. Dit doen we in opdracht van het Ministerie van OCW (specifiek de directies MBO en Kennis).

Met deze Challenge proberen we nieuwe manieren te vinden om MBO, HBO en WO studenten te ondersteunen bij het vinden van een geschikte stage, leerwerkplek, beroepspraktijkvormingsplek of hun eerste baan. Tegelijkertijd willen we ondernemers ondersteunen om geschikte stagiaires en medewerkers te vinden. Het mes snijdt immers aan twee kanten.

100.000-en jongeren zijn jaarlijks op zoek naar een stageplek of baan. Aan de andere kant zijn bedrijven op zoek naar talentvolle jongeren. Veel bedrijven en organisaties proberen via hun websites en apps vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. In de praktijk blijkt het echter lastig voor studenten om een stage, leerwerkplek, beroepspraktijkvormingsplek of eerste baan kunnen vinden, terwijl die er volgens de statistieken wel zijn. Andersom vinden bedrijven soms heel moeilijk de juiste werknemers of stagiaires. Dit is een probleem omdat dit een risico voor studenten met zich meebrengt: namelijk dat ze hun opleiding niet af kunnen ronden als ze geen stage hebben gedaan.

Reden genoeg om via open data te stimuleren dat er toepassingen worden ontwikkeld die een oplossing bieden voor de goede match. Het gaat dan om databronnen over o.a. stageplekken, startersbanen, hoeveelheden uitstromende studenten en arbeidsprognoses. Deze databronnen zullen als open data beschikbaar worden gesteld. We zijn op dit moment druk bezig met de lobby hiervoor.

In november van dit jaar zal de Challenge echt van start gaan. We zullen ontwikkelaars uitnodigen om op basis van de beschikbare open data ideeën te bedenken voor toepassingen dit die probleem oplossen. De beste ideeën krijgen een stimuleringsprijs om te gaan ontwikkelen.

We zien er naar uit om nieuwe combinaties van data te zien en zijn nu al benieuwd naar welke nieuwe toepassingen of verbeteringen van huidige toepassingen er uit deze Challenge zullen komen!

Dit bericht is geplaatst in School en Toekomst. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • School en Toekomst Datablogs

    LogoSenT
  • Onderwijs A tm Z
  • Aanmelden nieuwsbrief

    * = verplicht veld