SOOSI: solliciteren in de toekomst

Dinsdag 10 februari hebben de studenten van de Avans Hogeschool uit ’s Hertogenbosch hun concept voor een app gepresenteerd in een informeel interview met de Open State Foundation. De studenten doen mee aan de Challenge “School en Toekomst” en hebben hiervoor een verrassende app ontwikkeld, daar zijn ze in ieder geval mee bezig. De groep bestaat uit tweedejaars studenten van twee verschillende opleidingen; Advanced Business Creation en Informatica. Samen hebben ze een prototype voor een app ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat het sollicitatieproces voor werkzoekenden en het selectieproces voor werkgevers sneller en aangenamer verloopt.

De studenten zagen dat de banenmarkt de afgelopen jaren erg is veranderd, waar de banen vroeger nog voor het oprapen lagen, zijn het nu de sollicitatiebrieven waar een overschot aan is; “Bij ons op de opleiding zijn we opzoek naar een nieuw leraar en er zijn gewoon 140 reacties op gekomen. Dus dat zijn gewoon 140 CV’s doornemen en allemaal gaan beoordelen en dat is natuurlijk geen doen en het is ook ouderwets…”. Door vanuit het perspectief van de werkgever te onderzoeken wat een praktische manier is om potentiële werknemers te selecteren, heeft het team SOOSI bedacht. SOOSI is een app die een match zoekt op basis van profielen van een vacature en het bedrijf enerzijds en een uitgebreid profiel van de werkzoekende anderzijds. Zelfs over de naam van de app is goed nagedacht, SOOSI komt van het Latijnse woord socium wat bondgenoot betekent. Het team wilde met de app bondgenoot van de werkgever zijn

Handleiding SOOSI

Hoe zit de app in elkaar? Als werkzoekende schrijf je je in bij SOOSI en maak je een profiel aan. Dat bestaat uit een standaard CV, maar het profiel moet meer zeggend zijn dan dit, daarom kan de werkzoekende het profiel precies inrichten zoals hij of zij dat wil. Bijvoorbeeld met een kort filmpje waarin de werkzoekende kan vertellen of laten zien wie hij of zij is en met foto’s. Aan de andere kant van de markt, moet ook het bedrijf zich inschrijven voor de app. Voor een bepaald bedrag kan het bedrijf al zijn vacatures een aantal maanden op de app gooien en zoekt SOOSI kandidaten voor de vacatures. Ook het bedrijf heeft een gepersonaliseerd profiel. Op basis van de profielen van de werkzoekende en de werkgever zoekt SOOSI naar matches. Het voordeel voor de werkgever is dat de gematchte kandidaten al voldoen aan de eisen van de vacature. Volgens de studenten van Avans is het voor werkgevers efficiënter omdat ze alleen nog hoeven te beoordelen of een werkzoekende in de bedrijfscultuur past.

“Het scheelt heel veel tijd, je kunt beter 10 filmpjes kijken dan 10 brieven lezen, dat is ook leuker voor het bedrijf.”

Na de eerste selectieronde blijven een aantal kandidaten. Werkgever en werkzoekende kunnen op online speed-date gaan, tijdens deze kennismaking moet de werkzoekende zichzelf in vijf minuten zo goed mogelijk presenteren. Dit idee is ontstaan vanuit een onderzoek waaruit blijkt dat recruiters en werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek binnen vijf minuten al weten of ze iemand willen aannemen of niet. De minuten daarna zijn dus tijdverspilling.

Met de app wilt het team Avans iedereen de mogelijkheid geven om op te vallen bij de werkgever. Daarnaast is de tijdslimiet erg belangrijk, volgens de studenten zorgt dit er namelijk voor dat een werkzoekende echt gedwongen wordt om goed na te denken over wie hij of zij echt is en hoe hij of zij zichzelf wil presenteren.

“Met SOOSI wordt je eigenlijk een soort van gedwongen om echt te laten zien wie je bent.”

Teamspirit!

Het concept is natuurlijk hartstikke leuk, maar wat vind het bedrijfsleven er nou van? Het team heeft op verschillende manieren hun idee getest, ze hebben contact gehad met verschillende HR managers, docenten, medestudenten en andere professionals uit het veld. Allemaal waren ze erg positief, ze hebben zelfs al een potentiële investeerder gevonden.

Wekelijks kwamen de studenten bij elkaar om met elkaar te brainstormen en te overleggen. Als snel bleek dat het concept moest worden gevisualiseerd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, er werd met stiften op borden gekladderd, er werd gewerkt aan onderbouwing, er werd veel overlegd en uiteindelijk was daar het concept. Eindelijk konden de informatica studenten ermee aan de slag om een prototype te ontwikkelen.

Team Avans, bedenkers van SOOSI.

Team Avans, bedenkers van SOOSI.

Toekomstplannen

Leuk om te horen is dat deze Challenge een groepje studenten bij elkaar heeft gebracht dat zo enthousiast is geworden over hun eigen app, dat ze ook na de Challenge door willen gaan met het ontwikkelen van de app en er hopen geld mee te kunnen verdienen. Mochten ze het prijzengeld winnen, willen ze hiermee investeren in een goede server, de algoritmen van de app verbeteren en willen ze informatie van LinkedIn en Facebook  opnemen in hun app. Het allerbelangrijkste is toch het bouwen van een mobiele app.

Om u een beeld te geven hoe divers en ambitieus het team is, werd hen gevraagd naar hun toekomstplannen. Drie studenten ziet het wel zitten om door te studeren aan een universiteit. Twee andere studenten zouden het heel erg leuk om met projecten zoals waar ze nu mee bezig zijn door de Challenge brood op de plank te krijgen, een derde wil geen brood op de plank, maar geld. Een andere studente wil een eigen bedrijf oprichten waarmee ze bedrijven gaat adviseren over hun positionering, nieuwe concepten en campagnes. De laatste studente wil uiteindelijk een eigen schoenenlijn oprichten voor kleine maatjes.

Concluderend is het team Avans een ambitieus, enthousiast en jong team met een even jonge en moderne app, wat wel eens de toekomst kan gaan beïnvloeden op het gebied van de vacature apps. Op 6 maart zal bekend worden of het team kans maakt op een van de prijzen en wie weet zijn ze er ook bij tijdens de tweede uitreiking op 27 maart.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, School en Toekomst. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Één Trackback

  • Door Vooruitzicht wint Challenge School en Toekomst op 3 april, 2015 om 9:30 am

    […] app. Het team van de Avans Hogeschool ontwikkelde een nieuwe manier van solliciteren. Met hun app SOOSI kunnen potentiële werknemers met een videofragment solliciteren in plaats van met een brief. Het […]

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • School en Toekomst Datablogs

    LogoSenT
  • Onderwijs A tm Z
  • Aanmelden nieuwsbrief

    * = verplicht veld