OnderwijsBegrippenKader experimenteel opengesteld

Om het onderwijs te ondersteunen met ICT toepassingen wordt er door Kennisnet, in samenwerking met Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO), al sinds enige tijd gewerkt aan het OnderwijsBegrippenKader, kortweg het OBK.

Dit is een gemeenschappelijke online database met alle onderwijsbegrippen en hun onderlinge relaties – te beginnen met het curriculum. Het OnderwijsBegrippenKader bevat onderwijsbegrippen. ‘Nederlands’ is bijvoorbeeld zo’n onderwijsbegrip, maar ook ‘havo’, ‘kerndoel’, ‘competentie’ en ‘kwalificatiedossier’ zijn onderwijsbegrippen. In het OBK staan begrippen van alle onderwijssoorten, van alle kerndoelen, van alle vakken, van alle competenties in de kwalificatiestructuur van het mbo, van alle referentieniveaus Taal en Rekenen, etc. Je kunt het OnderwijsBegrippenKader beschouwen als modelmatige weergave van het Nederlandse onderwijs.

Het OnderwijsBegrippenKader zorgt er voor dat alle lijsten van onderwijsbegrippen, opgesteld door de organisatie(s) die daar in Nederland verantwoordelijk voor is (zijn); en dat deze lijsten toegankelijk, actueel en bruikbaar zijn voor iedereen. Op dit moment is het OnderwijsBegrippenKader zowel voor aanbieders van begrippen als voor afnemers van vocabulaires ten behoeve van applicaties zoals repositories of zoekinterfaces bedoeld. Deze voorziening is daardoor geschikt voor uitgevers van educatieve content, leveranciers van elektronische leeromgevingen en beheerders van zoekportalen. Dit pareltje geeft iedereen de mogelijkheid om educatieve resources te ontwikkelen.

Sinds vorige week is het OBK via een experimenteel open sparql accesspoint open toegankelijk. Hij is momenteel als proof-of-concept beschikbaar.

Meer informatie over het OBK vind je hier.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • School en Toekomst Datablogs

    LogoSenT
  • Onderwijs A tm Z
  • Aanmelden nieuwsbrief

    * = verplicht veld