Nieuwe Challenge van start!

LogoSenTJongeren matchen aan een passende stage of baan. Met de Challenge School en Toekomst wordt je uitgedaagd om een toepassing te ontwikkelen die slimmer, beter of sneller jongere en werkgever bij elkaar brengt.

Elk jaar studeren er mensen af van een mbo-opleiding of een studie in het hoger onderwijs (hbo en wetenschappelijk onderwijs). Hoe komen al deze mensen aan hun eerste baan? Door een goede, passende vacature te vinden natuurlijk! Maar die is niet altijd eenvoudig te vinden… Ook het vinden van een stage, nog tijdens je opleiding, is niet altijd makkelijk.

Goal

Met deze Challenge gaan we voor apps die studenten en werkgevers elkaar laten vinden. Dit kan op landelijk, regionaal of lokaal niveau zijn. Of per sector of vanuit een bepaalde opleiding gedacht. Jij hebt het voor het zeggen!

 

 

Prijzengeld en tijdpad

Voor de Challenge stelt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker in totaal € 20.000 prijzengeld beschikbaar. De vijf beste app-ontwikkelaars worden in de eerste juryronde – waarbij prototypes worden gepitcht – geselecteerd. Zij krijgen aan het einde van het traject gegarandeerd € 2.000 prijzengeld. De eerste juryronde vindt begin maart 2015 plaats.
Drie weken later vindt een twee juryronde plaats. In de tweede juryronde wordt de laatste € 10.000 verdeeld onder de vijf winnaars. Hierbij worden de definitieve apps gejureerd en al het prijzengeld uitgereikt.

App-ontwikkelaar en deelnemen?

Schrijf je hier in.

Vacature Data

De data die voor deze Challenge beschikbaar zijn gesteld, zijn te gek. Allereerst zal het bedrijf Textkernel, via hun informatieproduct Jobfeed, data over vacatures vrijgeven. Jobfeed maakt vacatures die op internet worden geplaatst doorzoekbaar en analyseerbaar. Vacatures op internet? ALLE vacatures op internet.

Daarnaast zijn er enkele vacaturebanken nog ‘los’ in te zien, zoals de Carrière Sites Overheid API, waarin alle vacatures zijn opgenomen van de site werkenvoornederland.nl. Wellicht stelt ook Defensie haar API open. Dit is op dit moment nog onduidelijk. Ten slotte spreken we op dit moment nog met een aantal uitzendbureaus over het openstellen van hun vacatures.

Voor het inzichtelijk maken van stagevacatures zijn we in gesprek met de mbo kenniscentra. Kenniscentra zijn de brug tussen opleiding en beroep. Zij weten wat er in de (arbeids)markt speelt en vertalen dit naar het onderwijs. Elk kenniscentrum vertegenwoordigt zijn eigen sector(en). Daarnaast spreken we op dit moment met Stagemotor en Stagemarkt.

Ontsloten data over de arbeidsmarkt

Naast informatie over vacatures zijn er in deze Challenge ook data beschikbaar over bewegingen en trends op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan data van het Research Centre for Education and the Labor Market (ROA). ROA voert sinds het begin van de jaren negentig in vrijwel alle sectoren van het Nederlandse onderwijsstelsel onderzoek uit onder schoolverlaters.

Ook data van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) mag natuurlijk niet ontbreken. Welke opleiding worden waar gegeven en hoeveel, eerste, tweede, derde en vierdejaars studeren er nu aan die opleidingen en dus over een (paar) jaar uit en de arbeidsmarkt op?

De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven heeft voor jongeren hun kans op werk en kans op stage inzichtelijk gemaakt (mbo). Hun site Kansopwerk.nl bundelt informatie over opleidingen, stage- en leerbanen en de arbeidsmarkt. De data wordt ook ontsloten. Voor hbo en wo doet Studiekeuze123 iets vergelijkbaars.

En natuurlijk heeft ook het CBS relevante en informatieve arbeidsmarktinformatie. Voor de Challenge School & Toekomst is vooral de data over Arbeid en sociale zekerheid en Onderwijs bruikbaar.

Op dit moment wordt onderzocht of de arbeidsmarktinformatie van het Uitvoeringsinstituut Werknemerverzekeringen (UWV) ook ontsloten kan worden voor de Challenge.

Dit bericht is geplaatst in School en Toekomst. Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.
  • School en Toekomst Datablogs

    LogoSenT
  • Onderwijs A tm Z
  • Aanmelden nieuwsbrief

    * = verplicht veld