Kans op werk of stage?

sbbDe stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is een samenwerking van het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. SBB heeft veel data over het middelbaar beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt. Voor de Challenge School en Toekomst heeft SBB de data van kansopwerk.nl en kansopstage.nl beschikbaar gesteld.

In deze datasets is per regio opgenomen hoeveel kans er is op een arbeidsplaats of een stage met een bepaalde opleiding.

Data

De data is aan te spreken via http://data.openonderwijsdata.nl/sbb.php. Er zijn een tweetal query’s die je kan doen. Allereerst kan je zoeken op crebo-nummer (crebo=95321) Een crebo-nummer is een nummer die gekoppeld is aan een opleiding. Een overzicht van opleidingen met bijhorende crebo-nummers kan je hier vinden. Naast het zoeken op crebo kan je ook aangeven of je de kans op stage (category=KansOpStage) of de kans op werk (category=KansOpWerk) wilt ophalen.

De kans op werk (of stage) wordt per regio weergegeven. SBB maakt gebruik van 35 arbeidsmarktregio’s. De arbeidsmarktregio “Groot-Amsterdam” omvat bijvoorbeeld Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, De Ronde Venen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn.

Voorbeeld query

De opleiding ict-beheer heeft volgens het SBB overzicht van crebonummers het nummer 95321. Nu we dat crebonummer weten kunnen we een query doen op de data met http://data.openonderwijsdata.nl/sbb.php?crebo=95321. Standaard wordt de kans op werk weergegeven voor elke regio. Voor Groot Amsterdam geeft deze query de volgende output:

{

Id: 108,
Name: “Groot Amsterdam”,
RegionCategory: “KansOpWerk”,
QualificationValue: “+/=”

}

Met de argumenten &category=KansOpWerk en &category=KansOpStage kan je schakelen tussen kans op werk en kans op stage. Zo geeft http://data.openonderwijsdata.nl/sbb.php?crebo=95321&category=KansOpStage bijvoorbeeld de volgende output voor Groot Amsterdam:

{

Id: 108,
Name: “Groot Amsterdam”,
RegionCategory: “KansOpStage”,
QualificationValue: “=”

}

Wat kan je er mee?

Zoeken op een crebo nummer geeft per regio weer wat de kans is op een baan of een stage. Dit is de waarde onder “QualificationValue”. Er zijn hier zes waarden mogelijk. Variërend van een – tot een +. Deze waarden zijn een thermometer in de arbeids- en stagemarkt. Met welke opleiding heb je veel kans op een baan in jouw regio? Kan je beter in een andere regio kijken als je geen werk kan vinden in jouw regio? Deze waarden geven een indicatie!

Als de waarde -” is betekent dit dat er een geringe kans is op een baan of een stage. Er is een tekort van arbeids- of stageplaatsen tussen de 26-100% in deze regio.

De waarde -/=” geeft aan dat de kans op een baan of een stage matig is. In dat geval is het tekort van arbeids- of stageplaatsen tussen de 11-25%.

Voldoende stageplaatsen of baanplaatsen zijn er als de waarde “=” is. Er is tussen de 10% tekort of 10% overschot.

Ruim voldoende stage- of arbeidsplaatsen zijn er bij opleidingen met de waarde “+/=”. Er zijn tussen de 11-25% meer arbeids- of stageplaatsen dan studenten.

De beste perspectieven zijn er bij de waarde “+” er zijn tussen de 26-100% meer arbeids- of stageplaatsen dan studenten.

Als er geen data is, of geen studenten of arbeidsplaatsen in de regio, dan is dit aangegeven met “?”.

Mixen en matchen

Deze data is vooral behulpzaam bij het inschatten van de kans op een baan of een stage in een regio met een opleiding. Het is daarmee vooral een indicator voor de kansen na een opleiding. Ook kan het gebruikt worden om advies te geven over in welke regio de meeste kansen zijn op een baan. Je zou een applicatie kunnen maken waarmee gezocht kan worden op vacatures die daarbij ook aangeeft wat de kans is op een baan of stage binnen  het zoekgebied.

Challenge School en Toekomst

De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt laat te wensen over. Jongeren hebben moeite met het vinden van een baan. Werkgevers hebben moeite om de juiste mensen te vinden voor een vacature. Met de Challenge School & Toekomst worden programmeurs in Nederland opgeroepen om apps te ontwikkelen die dit probleem aanpakken. Hiertoe worden uiteenlopende datasets beschikbaar gesteld vanuit de publieke en private sector. De Challenge wordt georganiseerd door het netwerk Open Onderwijs Data van de Open State Foundation en het ministerie van OC&W.

Meld je hier aan voor de Challenge. Op 13 februari moet de eerste versie van de app binnen zijn. In totaal is er 20.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. Volg @hackdeoverheid , Hackdeoverheid Facebook , @onderwijsdata en openonderwijsdata.nl voor meer data en informatie.

Dit bericht is geplaatst in Datablog, School en Toekomst. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • School en Toekomst Datablogs

    LogoSenT
  • Onderwijs A tm Z
  • Aanmelden nieuwsbrief

    * = verplicht veld