Alle vacatures van Nederland als open data

logo Textkernel with payoff 200x200Voor de Challenge School & Toekomst opent Textkernel al haar vacaturedata. Op dit moment zitten er 100 samplevacatures in de API. De data, die onder andere de basis vormen voor Jobfeed.nl, worden dagelijks verzameld en bevatten alle actuele vacatures die op het internet te vinden zijn. Met deze data kunnen apps worden ontwikkeld die studenten en starters met werkgevers matchen. Voor de winnende apps is in totaal 20.000 euro prijzengeld gereserveerd.

Documentatie

Textkernel verzamelt dagelijks vacaturedata met haar semantische recruitment technologie. Alle vacatures worden automatisch gecategoriseerd op criteria als beroep, opleiding en locatie. Daarbij verrijken ze de data met informatie over het bedrijf. Zo creëren zij een uitgebreid en actueel overzicht van bijna alle vacatures van Nederland.

Voor de Challenge School & Toekomst worden de data beschikbaar gesteld via de Open Onderwijs Data (OOD) API. Op dit moment vind je daar sample data met 100 vacatures. De complete dump volgt snel. De data is zowel via de originele XML-dump van Textkernel als via JSON aan te roepen. De OOD API is uitgebreid gedocumenteerd. In de API vind je ook data over opleidingen en studenten op het mbo van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Data ophalen

De vacaturedata bevat verschillende parameters zoals opleidingsniveau (education_level) en minimale werkervaring (experience_min). Zo kan je makkelijk de vacatures voor starters ophalen. De data roep je aan door een query te doen op de API. Een voorbeeldquery is: curl -i “http://api.openonderwijsdata.nl//api/v2/job_search?q=education_level:%20%22MBO%22“. Met deze query kan je alle mbo-vacatures op te halen. Andere query parameters kan je vinden in de documentatie.

Als je al eerder een vacature hebt gevonden kan je deze later op ID weer terugvinden. Bijvoorbeeld de vacature met ID: Ehjp4QWOSDSlIA37GfQUFw haal je op met het commando curl -i “http://api.openonderwijsdata.nl//api/v2/job_doc/jobfeed/job/xxJPng0ZQZCpRCsDm74Diw“.

Aan de slag

Textkernel groepeert vacatures op klasse (jobfeed_profession_class), groep (jobfeed_profession_group) en beroep (jobfeed_profession). Daardoor is het makkelijk om passende vacatures op te halen. Zo kun je zoeken op één soort baan of suggesties doen voor soortgelijke banen die dezelfde groep of klasse hebben. Verder vind je wat je verwacht bij vacaturedata: salaris (salary_min en salary_max), het soort dienstverband (employment_type) en het aantal uur per week (hours_per_week_min en hours_per_week_max). Hieronder, in de code sample, vind je alle functies die terugkomen in een vacature.

Een curl-i “http://api.openonderwijsdata.nl/api/v2/job_search?size=1&q=ict” levert de volgende respons op.

Matchen

Met de data kan je opleidingen matchen aan vacatures en andersom. Neem bijvoorbeeld de bovenstaande vacature voor de baan medewerker klantenservice. Welke opleidingen passen hierbij? Gebruik de DUO-data om iets te weten te komen over opleidingen.

Welke opleidingen passen bij deze vacature? Je kan opleidingen matchen aan termen in de vacature. Zo vallen “ict” en “financiële administratie” op in de vacature.

Zo zouden ICT-opleidingen als “Service medewerker ICT” goed kwalificeren voor deze functie omdat het gaat over een helpdeskfunctie in de ict. Maar ook de opleiding “Financieel Administratief Beheer” komt in aanmerking op basis van de vacaturetekst.

Andersom zou je ook kunnen kijken welke banen bij een opleiding passen.

Matching op basis van de termen van de opleiding is natuurlijk erg rudimentair. Want de opleidings omschrijving bevat wel erg weinig data. Je zou meer informatie kunnen ophalen over opleidingen door te gaan spideren op de websites van de onderwijs instellingen.

Challenge School & Toekomst

De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt laat te wensen over. Jongeren hebben moeite met het vinden van een baan. Werkgevers hebben moeite om de juiste mensen te vinden voor een vacature. Met de Challenge School & Toekomst worden programmeurs in Nederland opgeroepen om apps te ontwikkelen die dit probleem aanpakken. Hiertoe worden uiteenlopende datasets beschikbaar gesteld vanuit de publieke en private sector. De Challenge wordt georganiseerd door het netwerk Open Onderwijs Data van de Open State Foundation en het ministerie van OC&W.

Meld je hier aan voor de Challenge. Op 13 februari moet de eerste versie van de app binnen zijn. In totaal is er 20.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. Volg @hackdeoverheid , Hackdeoverheid Facebook , @onderwijsdata en openonderwijsdata.nl voor meer data en informatie.

Update: Hier Starters_banen.xls ( of XML versie). Voor ‘alles’ gebruik de API of deze Dropbox link!

Dit bericht is geplaatst in Datablog, School en Toekomst. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Één Trackback

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • School en Toekomst Datablogs

    LogoSenT
  • Onderwijs A tm Z
  • Aanmelden nieuwsbrief

    * = verplicht veld